Centralni informacijski sustav za zaštitu potrošača - PODNOŠENJE PRIJAVA I UPITA POTROŠAČA

Prijedlog Cjenika Čistoće pri Vijeću za zaštitu potrošača Grada Zagreba

  Dana 3. siječnja 2019. održana je treća sjednica Vijeća za zaštitu potrošača pri Gradu Zagrebu...

Radno vrijeme savjetovališta

Radno vrijeme savjetovališta

Savjetovalište za zaštitu potrošača   Radno vrijeme : Pon - pet od 09:00 do 17:00...

TRAŽI SE PODRŠKA

Poštovani, molimo Vas da  podržite  rad Savjetovališta potpisivanjem peticije, jer od 01.01.2019....

Prava potrošača po Jamstvu

S obzirom na sve učestalije probleme u praksi vezano za ostvarivanje prava na jamstvo, donosimo...

Izmjene Zakona o zaštiti potrošača

Dragi potrošači, dajemo Vam na uvid neke odredbe konačnog prijedloga Zakona o zaštiti...

Potrošači u željezničkom prometu

Sve su češće situacije u kojima se putnici u željezničkom prometu suočavaju s kašnjenjem vlakova,...

„New Deal for Consumers – Novi potrošački paket“

Panel rasprava povodom "New deal for Consumers"   Dana 09. studenoga 2018. u Europskom domu u...

Trajanje proizvoda

Prenosimo iz medija (situacija za koju ste i sami imali opravdane sumnje) ZAŠTITA...

  • Prijedlog Cjenika Čistoće pri Vijeću za zaštitu potrošača Grada Zagreba

    Petak, 04 Siječanj 2019 19:42
  • Radno vrijeme savjetovališta

    Radno vrijeme savjetovališta

    Petak, 28 Prosinac 2018 23:16
  • TRAŽI SE PODRŠKA

    Petak, 21 Prosinac 2018 13:52
  • Prava potrošača po Jamstvu

    Srijeda, 05 Prosinac 2018 15:28
  • Izmjene Zakona o zaštiti potrošača

    Srijeda, 05 Prosinac 2018 15:19
  • Potrošači u željezničkom prometu

    Srijeda, 05 Prosinac 2018 14:42
  • „New Deal for Consumers – Novi potrošački paket“

    Srijeda, 05 Prosinac 2018 14:06
  • Trajanje proizvoda

    Srijeda, 14 Studeni 2018 19:12

Jeste li znali da Europska unija određuje propise za deklariranje prehrambenih artikala kako bi potrošačima pomogla u donošenju odluka pri kupnji?  Jeste li znali da je od početka travnja 2008. godine na snazi „Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane“(NN broj 41/2008), koji nas je još jedan korak približio najvišim standardima na području  cjelovitog informiranja potrošača o svojstvima hrane koju konzumiraju, što bi, uz ostalo trebalo jamčiti i višu razinu kakvoće, nutritivne vrijednosti i zdravstvene ispravnosti hrane?  Integralni tekst Pravilnika može se naći na internetskoj adresi: http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/1399.htm , posve usklađen s obzirom da su u njega ugrađene odredbe cijeloga niza Direktiva iz sklopa pravne stečevine EU. Informacije radi, navodimo samo dio propisa EU koji su ugrađeni u sadržaj novoga pravilnika: „Donošenje i početak primjene pravilnika o označavanju , reklamiranju i prezentiranju hrane“, koji je zamijenio dosadašnji „Pravilnik  o općem deklariranju  ili označavanju namirnica“ iz 2004. godine, a koji se vremenski poklopio s cijelim nizom aktivnosti i kampanja koje su pokrenule  mnoge međunarodne institucije, uključujući i DG SANCO( Uprava za zaštitu potrošača i zdravlja Europske komisije), BEUC( Europska krovna udruga potrošača) i Consumers International ( svjetska krovna udruga potrošača), čije su članice, među kojima i „Potrošač“- Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača u prigodi Svjetskoga i europskog dana prava potrošača  pokrenuo svjetsku kampanju „STOP REKLAMIRANJU NEZDRAVE HRANE ZA DJECU“. DG SANCO dostavio je Društvu „Potrošač“ ilustrirani naputak pod naslovom KAKO ČITATI OBAVIJEST (DEKLARACIJU) O PREHRAMBENIM PROIZVODIMA, a propisi su osmišljeni  tako da kupac ima cjelovitu informaciju  o prehrambenom proizvodu koji kupuje. Svaki prehrambeni proizvod MORA  u sadržaju svoje obavijesti o proizvodu (deklaracije) imati 10 grupa podataka: količina, naziv proizvoda, sastojci, rok trajanja, proizvođać/uvoznik, organski, GMO, podrijetlo, nutricionistički podaci, hranjive i zdravstvene vrijednosti. Nadalje, Hrvatska agencija za hranu( HAH) , navela je 5 KLJUČEVA SIGURNOSTI HRANE, među kojima su: 1) ODRŽAVAJTE ČISTOĆU (pranje ruku i površina na kojima se izlaže hrana), 2) ODVOJITE SIROVE NAMIRNICE OD KUHANE HRANE, 3) POTPUNO TERMIČKI OBRADITE HRANU, 4) ČUVAJTE HRANU PRI SIGURNIM TEMPERATURAMA; 5) UPOTREBLJAVAJTE SIGURNU VODU I SIROVE NAMIRNICE. I imajte na umu: ZNANJE= PREVENCIJA= ZDRAVLJE.

Online translate

Croatian Albanian Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Hungarian Italian Macedonian Portuguese Russian Slovenian Spanish

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information