Ne propustite

SVAKI ČETVRTAK OD 15,00 -17,00 SATI BESPLATNO SAVJETOVANJE ODVJETNICE U PROSTORIJAMA DRUŠTVA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA HRVATSKE "POTROŠAČ". Možete se najaviti na e mail odvjetnicakladar@gmail.com

Radio POTROŠAČ

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Financijska izvješća

DETALJNI NAPUTAK POSTUPANJA PREMA TRGOVCU

DETALJNI NAPUTAK POSTUPANJA PREMA TRGOVCU

Pojašnjenja kratica: ZZP – Zakon o zaštiti potrošača ZOO – Zakon o obveznim odnosima   U...

MEĐUNARODNI DAN MAJKE ZEMLJE

MEĐUNARODNI DAN MAJKE ZEMLJE

MEĐUNARODNI DAN MAJKE ZEMLJE - SVJETSKI DAN PLANETA ZEMLJE 2017.   22. TRAVANJ...

NEPOŠTENA POSLOVNA PRAKSA!!!!

NEPOŠTENA POSLOVNA PRAKSA!!!!

Nepoštena poslovna praksa je Zakonom zabranjena!!!!   Cijenjeni potrošači, kada kupujete u EU-u,...

Reklamacija na proizvode- materijalni nedostatak

Reklamacija na proizvode- materijalni nedostatak

Dragi naši Potrošači, u slučaju pojave materijalnog nedostatka na kupljenom proizvodu imate pravo...

SVJETSKI DAN VODA 2017.

SVJETSKI DAN VODA 2017.

SVJETSKI  DAN VODA 2017.   VODA NIJE ROBA, VEĆ JE TEMELJNO LJUDSKO PRAVO!   Na današnji...

SRETAN VAM SVJETSKI DAN POTROŠAČA!!!!!

SRETAN VAM SVJETSKI DAN POTROŠAČA!!!!!

CIJENJENI POTROŠAČI, ŽELIMO VAM SVE NAJBOLJE POVODOM SVJETSKOG DANA POTROŠAČA!!!!!! FOKUS...

Sedam zlatnih pravila za kupovinu putem interneta

Sedam zlatnih pravila za kupovinu putem interneta

Donosimo Vam  nekoliko savjeta o činjenicama na koje je potrebno obratiti pozornost prilikom...

Prava i telekomunikacijske usluge

Prava i telekomunikacijske usluge

Poštovani potrošači, prilikom sklapanja ugovora sa tele-operaterom u samoj poslovnici dotičnog...

  • DETALJNI NAPUTAK POSTUPANJA PREMA TRGOVCU

    DETALJNI NAPUTAK POSTUPANJA PREMA TRGOVCU

    Četvrtak, 04 Svibanj 2017 12:51
  • MEĐUNARODNI DAN MAJKE ZEMLJE

    MEĐUNARODNI DAN MAJKE ZEMLJE

    Petak, 21 Travanj 2017 10:44
  • NEPOŠTENA POSLOVNA PRAKSA!!!!

    NEPOŠTENA POSLOVNA PRAKSA!!!!

    Srijeda, 19 Travanj 2017 12:03
  • Reklamacija na proizvode- materijalni nedostatak

    Reklamacija na proizvode- materijalni nedostatak

    Petak, 24 Ožujak 2017 13:48
  • SVJETSKI DAN VODA 2017.

    SVJETSKI DAN VODA 2017.

    Srijeda, 22 Ožujak 2017 12:06
  • SRETAN VAM SVJETSKI DAN POTROŠAČA!!!!!

    SRETAN VAM SVJETSKI DAN POTROŠAČA!!!!!

    Utorak, 14 Ožujak 2017 22:08
  • Sedam zlatnih pravila za kupovinu putem interneta

    Sedam zlatnih pravila za kupovinu putem interneta

    Petak, 10 Ožujak 2017 14:44
  • Prava i telekomunikacijske usluge

    Prava i telekomunikacijske usluge

    Petak, 17 Veljača 2017 13:47

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja. U 2015. godini Svjetski dan zdravlja posvećen je provođenju globalne kampanje o sigurnoj hrani. Taj dan ujedno je prigoda za upozorenje vladama, civilnom društvu, proizvođačima, zdravstvenim radnicima, potrošačima i cjelokupnoj javnosti o važnosti sigurne hrane te ulozi koju svatko od nas može imati kako bi hrana na našim tanjurima bila sigurna za jelo.

Svjetski dan zdravlja obilježit će i Hrvatski Crveni križ

prigodnom akcijom na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Građanima će biti dijeljeni leci s uputama kako svoju hranu učiniti sigurnom, a neki od njih imat će priliku zaigrati i kviz te osvojiti prigodne nagrade. Bit će održana i prodaja ekoloških proizvoda Eko Sever, a dio prihoda namijenjen je u humanitarne svrhe.

Svjetska zdravstvena organizacija zajedno

s Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food Agriculture Organization of the United Nations - FAO) radi na promicanju važnosti sigurne hrane i poziva na međunarodnoj razini sve države svijeta na podršku. Globalizacija, uz porast putovanja i trgovine, povećava širenje bolesti uzrokovanih hranom. U skladu s međunarodnim standardima o hrani („Codex Alimentarius“) Svjetska zdravstvena organizacija nastoji spriječiti bolesti koje se prenose hranom.

 

Postupak opskrbe hranom vrlo je složen i drastično se promijenio u proteklih pedesetak godina te uključuje više razina mogućnosti zagađenja (primjerice uzgoj, proizvodnja, skladištenje, transport, distribucija, prodaja i dr.) prije nego dođe do potrošača. Hrana zagađena u jednom dijelu svijeta može imati posljedice za zdravlje ljudi na drugoj strani svijeta.

Pristup dovoljnoj količini sigurne hrane važan je za održavanje zdravog života i promociju dobrog zdravlja. Sve veće promjene u okolišu, novi neočekivani patogeni uzroci i razvoj antimikrobne otpornosti, predstavljaju nove izazove za nacionalnu sigurnost zdravstvenog sustava hrane. Hrana koja sadržava štetne bakterije, viruse (primjerice hepatitis A), parazite ili druge kemijske supstance ulazeći u organizam uzrokuje niz bolesti od proljeva (primjerice kolera) do karcinoma.

Mnogi ljudi će tijekom svojega života oboljeti od bolesti koje se prenose zagađenom hranom ili vodom. Bolesti koje se prenose hranom ometaju socioekonomski razvoj i opterećuju sustav zdravstvene skrbi te nanose štete nacionalnoj ekonomiji, turizmu i trgovini. Približno dva milijuna osoba godišnje, uključujući i djecu, umire od posljedica konzumiranja zagađene hrane ili vode, a više od dvjesto raznih bolesti prenosi se hranom. Primjeri nesigurne i zdravstveno neispravne hrane su nedovoljno kuhana hrana životinjskog porijekla, voće ili povrće zagađeno izmetom i dr.

Zdravstveno neispravna hrana uzrokuje dugoročne zdravstvene probleme (primjerice teški metali - živa) kao što su neurološki poremećaji i maligne bolesti. Bolesti uzrokovane zagađenom hranom imaju znatno veći utjecaj na osjetljivu populaciju (dojenčad, trudnice, bolesne i starije osobe osjetljivog zdravlja) vodeći do razvoja teških bolesti i smrti. Najčešći simptomi bolesti koje se prenose hranom su bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev.

Sektor hrane je multidisciplinaran jer na njemu rade stručnjaci raznih profila koristeći dostupna znanstvena postignuća i tehnologiju. Potrošači moraju biti dobro informirani o prevenciji, uzrocima i komplikacijama koje mogu nastati zagađenom hranom, ali i znati kako se pravilno ponašati pri rukovanju hranom. Odgovarajućom pripremom može se spriječiti najveći broj bolesti koje se prenose hranom.

Kao dio globalne strategije smanjivanja tereta zbog bolesti koje se prenose hranom, Svjetska zdravstvena organizacija odredila je pet jednostavnih poruka - Pet ključeva za sigurnu hranu, zasnovanih na znanstveno utemeljenim činjenicama, kao osnovnim principima koje bi svaka osoba trebala znati u sprječavanju bolesti koje se prenose hranom. Sigurna hrana područje je javnog zdravlja kako bi se potrošači zaštitili od rizika razvoja akutnih i kroničnih bolesti koje se prenose hranom (primjerice ebola koja je povezana sa zagađenim mesom).

Svjetski dan zdravlja obilježit će i gradska društva Crvenog križa u mnogim hrvatskim gradovima i to organiziranjem zdravstveno-preventivnih aktivnosti.

Pet ključeva za sigurnu i zdravstveno ispravnu hranu:

 

  1. Održavajte čistoću;
  2. Odvojite sirove namirnice od kuhane hrane;
  3. Potpuno termički obradite hranu;
  4. Čuvajte hranu pri sigurnim temperaturama;
  5. Upotrebljavajte zdravstveno ispravnu vodu i sirove namirnice.

 I.R.

Korisni linkovi:

Društvo „Potrošač“

Priručnik „ADITIVI, HRANA I POTROŠAČA“

http://www.hah.hr/pdf/aditivi_hrana_potrosac.pdf

 

Hrvatska Agencija za Hranu

Svjetski dan zdravlja 2015.: Koliko je sigurna Vaša hrana?

http://www.hah.hr/svjetski-dan-zdravlja-2015-koliko-je-sigurna-vasa-hrana

 

 

Online translate

Croatian Albanian Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Hungarian Italian Macedonian Portuguese Russian Slovenian Spanish

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information